Onze praktijk Mijn Portaal Ik heb spoed
Brabants Dagblad: Goirlese huisarts steriliseert mannen

Heel bekend is de 'meest manvriendelijke knip' niet. Toch gebruikt huisarts Luc Frenken de techniek voor sterilisatie bij mannen al jaren.

Met een verdovingsmiddel dat door de huid heen wordt gespoten. "Ik hoop dat de drempel zo lager wordt." Huisarts Luc Frenken pakt er in zijn Goirlese praktijk het hogedrukspuitje bij en zet het ter demonstratie op zijn vinger. "Hiermee spuiten we het verdovingsmiddel door de huid van de balzak heen, direct op de zaadleiders." Waarna de sterilisatie van een mannelijke patiƫnt kan beginnen. Met slechts een klein wondje van enkele millimeters in tegenstelling grote de twee grotere incisies bij de klassieke techniek, zoals die veelal in het ziekenhuis wordt gebruikt.

'Gentle touch vasectomy' heet de uit Amerika overgekomen techniek. Vrij vertaald de meest manvriendelijke knip, zegt Frenken: "Een voor Nederland vrij onbekende, maar zeer vriendelijke techniek van steriliseren van mannen. Het gaat snel, is goed te verdoven en de hersteltijd is kort. De meeste mannen zijn binnen twee dagen alweer aan het werk en binnen een week klachtenvrij. Patiƫnten hebben na de ingreep zelden complicaties."

Ruim duizend mannen

In de regio gebruikt naast Frenken alleen Horus Huisartsen Zorg in Tilburg de techniek. Beide praktijken steriliseerden afgelopen jaren al ruim duizend mannen. Vaak doorverwezen door collega-huisartsen in de regio. "Of via mond-tot-mond-reclame", alsdus Frenken.

"De ingreep kan heel veilig en laagdrempelig bij een hiervoor goed uitgeruste en gespecialiseerde huisarts plaatsvinden", vult Jernt Korst van Horus Huisartsen Zorg aan. Bovendien: "Zo helpen we de wachttijden voor de urologie in het Elisabeth-Twee-Steden Ziekenhuis zoveel mogelijk te beperken. Hiermee is de regio Midden-Brabant een uitzondering in Nederland."

Het ETZ deed afgelopen jaar negentig sterilisaties bij mannen, de wachttijd bedraagt momenteel ongeveer een jaar. Om de wachttijd te verkorten trekt het ziekenhuis een extra uroloog aan.

Vrouw hormoonvrij door het leven laten gaan

Frenken hoopt dat het breder bekendmaken van de ingreep de drempel voor mannen verlaagt om binnen te stappen. "Ik merk dat veel mannen zich laten steriliseren om hun vrouw te helpen door hormoonvrij door het leven te gaan. Ze hoeft geen anticonceptiepil meer te slikken. "Hij is een samenwerking met de GGD gestart binnen het project 'Nu niet zwanger', dat mensen in kwetsbare situaties na wil laten denken over anticonceptie en hun (niet) kinderwens. In zijn praktijk heeft Frenken een behandelkamer waar hij wekelijks sterilisaties verricht. Een ingreep duurt alles bij elkaar een half uur, de techniek leerde hij van een Amerikaanse uroloog. De kosten van de sterilisatie - ruim 400 euro - worden bij veel verzekeraars (deels) vergoed vanuit een aanvullende verzekering, de vergoeding zit niet in de basisverzekering.